sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Mansi-mekko

Tein kesällä tän. Oli älyttömän mielenkiintoinen ja haastavakin työ, koska mallina oli vain kuvia ja yks lasten mansi-mekko. Onneks sain kuitenkin paljo tietoa mekon tyylistä, niin että tiesin mitkä kohdat mekossa piti olla perinteiden mukaan tehty (esim. helman pituus, matalalla oleva vyötärö-koristelu, laskokset ja kaavoitus).  
Koristelun ja helmikirjailun sai kuitenkin tehdä oman näkemyksen mukaan, samoin kuin kankaat ja väritkin suunniteltiin itse.


Alotin homman "kaavojen" suunnittelulla. Mittailin siis kankaasta suoraan erikokoisia neliöitä, niistä mekko melkein kokonaan koostui. Jo lähtökohtakin oli siis täysin vastakohta tavallisen mekon kaavojen tekemiselle...


 Ompelin ensin leveät etu- ja takakappaleet keltaiseen osaan kiinni, laskoksilla mekkoon sai väljyyttä ja muotoja. Yksi perinteinen osa mansi-mekkoa ovat myös nuo "kainalo-kappaleet", jotka kuuluu ommella keskelle kainalosaumaa. Tämäkin omaperäinen tyyliseikka perustuu käytännöllisyyteen, koska tämäntyylistä mansien mekkoa paikalliset kutsuvat myös työmekoksi. Väljyyttä siis pitää olla ja kestävyyttä.


 Paloja sovitellessa ja ommellessa mekko alkoi muodostua kuin itsestään, tässä vielä alkuvaiheessa oleva tekele...


 Ja tässä valmis mekko! Kaikki koristenauhat ja helmet on tietysti perinteisesti käsin ommeltu. Lopputulos ainakin omasta mielstäni vastaa hyvinkin paljon mansien tyyliä. 
Jokaisessa kylässä on kuulema omat tyylit, värit ja kuviot, joten lienee vain sopivaa ettei tätä mekkoa tehty jonkun kuvan perusteella täysin samanlaiseksi jo olemassa olevan mekon kanssa. 





Tietoa manseista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Mansit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti